lauantai 19. helmikuuta 2011

Obama tapasi IT-johtajia, Halonen puolestaan...

Viime viikolla USA:n presidentti Barack Obama vieraili Kalifornian Piilaaksossa. Hän mm. tutustui puolijohdeteollisuuden uusiin saavutuksiin Intelin tehtailla. Matkan yhteydessä järjestettiin 17.2. illallistapaaminen (huhujen mukaan vakavasti sairaan Steve Jobsin kotona), jolle osallistui presidentin lisäksi alan nimekkäitä vaikuttajia: Googlen Eric Schmidt, Facebookin Mark Zuckerberg, Oraclen Larry Ellison ja niin edelleen. Matkan tarkoituksena oli keskustella keinoista, joilla Yhdysvallat turvaa koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen myös tulevaisuudessa.

Mitähän Tarja Halonen mahtoi tehdä viime viikolla? Kotisivujen mukaan viikko-ohjelma näyttää maanantaista keskiviikkoon tyhjää, torstaina Halonen otti vastaan kolmen suurlähettilään valtuuskirjan ja perjantaina oli tasavallan presidentin esittelytilaisuus valtioneuvostossa. Muita helmikuun tapahtumia olivat puhe kansainvälistymispalkintojen jakotilaisuudessa, osallistuminen Itämeri-huippukokouksen seurantatilaisuuteen sekä puhe Euroopan sosiaalisen peruskirjan uudistamista käsittelevässä seminaarissa Säätytalolla. Ensi viikolla ohjelmassa on valtiovierailu Namibiaan.

No joo, onhan näissä eroa. Näkee heti, kumpi maista on teknologiajohtaja ja kumpi ei. Obamaa kiinnostaa talous, tekniikka ja tulevaisuus, Halosta tasa-arvo, ihmisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Juuri nyt Halosella olisi oiva tilaisuus osoittaa tukea Nokialle ja sieltä mahdollisesti irtautuville uusille yrittäjille. Turha toivo, sillä internet ja teknologia ovat Haloselle vieraita. Sen sijaan hänellä on laaja yhteysverkosto erilaisten sosiaalijärjestöjen, yhteiskunnallisten järjestöjen sekä vähemmistö- ja ihmisoikeusjärjestöjen ja ympäristöpuolen järjestöjen kanssa (suora lainaus HS:n jutusta 31.1.2010). Hesarin mukaan Halonen seuraa säännöllisesti Helsingin Sanomia ja Hufvudstadsbladetia sekä Uutispäivä Demaria ja Kansan Uutisia.

Nettikäytöstä jutussa sanotaan vain, ettei presidentti aio blogata eikä käyttää Facebookia. Eipä ole yllätys. Olisi kiva tietää, kuka ne twiittaukset oikein kirjoittaa. Tänä vuonna on tullut jo kokonaista kolme twiittiä, eikä Halonen edelleenkään seuraa ketään.

Presidentillä ei ole oikeaa valtaa, joten yritysvierailujen, tapaamisten ja kommenttien arvo on lähinnä symbolinen. Vuoden 2006 vaaleissa Halonen itse sanoi haluvansa arvojohtajaksi. Olisiko nyt oikea hetki näyttää, millä on arvoa tulevaisuuden Suomelle?

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, eiköhän tämä tästä. Seuraaja tuskin on vasemmistolais-setalainen puunhalaaja, jonka veljeily itänaapurin kanssa on suorastaan kiusallista.

Anonyymi kirjoitti...

Petteri Järvinen? Ei kuvan perusteella sitten ainakaan se sama PJ jonka kirjallista tuotantoa lukemalla itse sain alkuunlähdön tietokonemaailaan, noin 25 vuotta sitten.

Muuten, mitä siinä kokoomuksessa on? Miksi nimesi alla lukee tuo Suomea vuosia kaltoin kohdelleen puolueen nimi?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mikä valokuvassani on vikana, kun niin moni ihmettelee sitä :-) Kuva on otettu muutama vuosi sitten.

Olen vaaleissa Kokoomuksen ehdokas, koska sen tavoitteet ja arvot olivat lähinnä omiani. Muutoin uskon jokaisen puolueen tavoittelevan Suomen parasta, kukin tietysti kannattajiensa omista lähtökohdista katsoen.

JarMom kirjoitti...

On presidenttejä ja presidenttejä.
Hyvänä esimerkkinä Viron Lennart Meri, jonka aloitteesta Virossa aloitettiin "tiikerinloikka-ohjelma".
Ohjelma toi jo vuonna 2002 sähköisen henkilökortin, jolla saa nykyisin noin 700 eri palvelua.

Kortti käytössä lähes jokaisella Viron virolaisella.
Ja palvelut toimivat!

ID-kortti

Jari kirjoitti...

Halonen ehkä ymmärtää teknologiaa, taloutta ja tulevaisuutta Obamaa paremmin siinä, että hän suhtautuu ydinvoimaan kielteisesti.

Anonyymi kirjoitti...

"Presidentillä ei ole oikeaa valtaa, joten yritysvierailujen, tapaamisten ja kommenttien arvo on lähinnä symbolinen."

Eli mitä sitä tuhlaamaan IT-johtajien aikaa. Markkinat hoitaa hommat kyllä, kuten myös Amerikassa. Mitä nyt Obama käy vähän patsastelemassa ja moikkaamassa rahoittajiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Microsoft se taitaa puhua näissäkin puheenvuoroissa. USAlainen ajatusmaailma: monopolien suljetut systeemit ei ole mitään esikuvaksi kelpaavaa. Suomi oli edelläkävijä keksittiin matkapuhelin ja Linux, puhelimissa toteutuksena Maemo ja MeeGo alustoilla. Microsoftin totaalinen sota avointa koodia vastaan huipentuu avoimen koodin kehittäjien täyskiellolla W7-systeemistä. Pettri Järvinenkin on "Company Boy".
A.Nonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Tää kommentti on ihan asiaan liitymätön, mutta tästä kannattaisi kirjoittaa kokonainen blogimerkintä.

http://liljat.fi/2011/02/hallitus-ajaa-lapi-310-000-sanan-pakkokeinolain/

Anonyymi kirjoitti...

Perinteinen Suomen tasavallan presidentti ei sopisi väläyttelemään hampaita esim. RIM-yhtiön minstrel-shown tähtenä. Ehkä tämäntyyppiseen presidenttiyteen voisi puffata Jorma Ollilaa ja ehdottaisin Petteri "Micro$soft" Järvistä johtavaksi spin doctoriksi.

JiiHaa

Satunnainen tarkkailija kirjoitti...

Hieman asiantuntematonta verrata suurvallan presidenttiä, joka on suoraan oman hallituksensa johtaja, ja pienen valtion pääosin edustuksellista presidenttiä, joka ei osallistu päivän politiikaan; oikeampi vertauskohta Suomessa olisi ollut pääministeri.

Lehtitietojen mukaan Nokia oli yhteydessä Suomen hallitukseen (kehen?) ennen MS-yhteistyön julkistustaan, joten keskustellaan tosin täälläkin tärkeiden firmojen kanssa. Jos se nyt oli pointtisi.

Saithan tuosta helpon huitaisupisteen kilpailevan puolueen listoilta valitulla presidentillä. Hyvää vauhtia olet matkalla helppoheikkipoliitikoksi, onnea vaan!

Ottaen huomioon viime aikaiset tapahtumat arabimaissa ja niiden taustat, mitä vikaa on "tasa-arvossa, ihmisoikeuksissa ja sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa"? Vai eivätkö ne ole Kokoomuksen arvoja?

Anonyymi kirjoitti...

Kun Kokoomus on nyt jäänyt yksin veropolitiikkansa kanssa, se on pannut mainostoimiston asialle. Isossa mainoskampanjassaan Kokoomus yrittää muuttaa mustan valkoiseksi väittämällä, että se ei sittenkään kannata tasaveroa. Hienolta kalskahtava mainoskieli ei kuitenkaan auta, koska puolue on tätä ennen omin toimin riittävän tanakasti todistanut olevansa tasaveron kannalla.

Tasavero tarkoittaa sitä, että kaikki maksavat tuloistaan veroa saman prosenttiosuuden verran. Kohti tällaista veromallia vie myös se Kokoomuksen ajama tie, jolla tuloverotusta kevennetään ja siirretään verotusta välilliseksi eli sellaiseksi, että verot kerätään kulutuksen mukaan. Kun ostaa 50 litraa bensaa, siitä menee tasavero kaikilta riippumatta siitä, onko rikas vai köyhä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@satunnainen tarkkailija: vertasin Halosta myös edeltäjäänsä samassa virassa.

Presidentin tehtävänä lienee ajan oman maan eikä Afrikan etuja?

Mitä Libyan, Egyptin ja Tunisian tapahtumiin tulee, Suomi on ollut samanlainen takinkääntäjä kuin muutkin EU-maat ja Yhdysvallat. Siksi meillä ei pitäisi olla kanttia neuvoa muita ihimisoikeuksissa tai demokratiassa. Kirjoitin aiheesta Vihreässä langassa: http://www.vihrealanka.fi/blogi/egyptiläiset-toimivat-netti-katseli-vierestä

JJ75 kirjoitti...

Petterin jutuissa on perää.. samaa ihmettelin itsekin mitä se Namibiassa oikein tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Kun diktaattorit kaatuvat niin takkeja käännetään vähän joka puolella. Kun diktaattori Kallasvuo,Lex Nokian isä, kaatui niin monet bloggaritkin käänsivät rukoilusuunnan sinne ison veden taakse. Suomalainen linja ei ollut enää mitään. Jopa pelkästään kännyköiden loppukäyttäjäksi tiedetty presidenttikin tuomittiin äkkiä vääräoppiseksi kun amerikkalainen uskontunnustus ei heti kajahtanut ilmoille. Presidentin suurtyö YK:n ja kehitysmaiden hyväksi lyötiin alas USA:n äärilaidan fundamentalistikristittyjen raivolla.
Niin se aina käy... sankareiden historiaa kirjoitetaan rikkaiden ja tekniikan näkökulmasta.

Satunnainen tarkkailija kirjoitti...

Petteri, en nähnyt tekstissäsi missään viittausta edelliseen tasavallan presidenttiin? Voitko tarkentaa.

Samalla TP:n kotisivulla mainittiin myös, että TP osallistui Maailman talousfoorumin kokoukseen Davosissa ja YK:n kestävän kehityksen paneeliin Kapkaupungissa. Siis samalla viikolla kuin Namibian valtiovierailu. Valikoivaa lukemista sinulta, Petteri.

Valtiovierailut vaan kuuluvat presidenttien virkatehtäviin, erityisesti maissa, joissa on myös pääministeri. Kotimaan etuja ajetaan nykymaailmassa usein paremmin ulkomailla kuin kotona.

Tarkoitatko todella, että EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisi katsella täysin sivusta kaikkia ihmisoikeusasioita, koska oma pesä ei ole täysin puhdas (mitä en toki edes yritä väittää)? Raha ja talous ratkaisee, ei ihmisten oikeudet? Mitä ehdotat Suomen ja EU:n ulkopoliittiseksi linjaksi esim. Valko-Venäjän kanssa?

Kansanedustajaehdokkaalla tulee olla selkeä linja tällaisessa asiassa.

Jari kirjoitti...

Kotimaan etuja ajetaan nykymaailmassa usein paremmin ulkomailla kuin kotona.

Niinhän sitä sanotaan, mutta eri asia on, onko tuossa mitään järkeä. Ulkopolitiikka on poliitikoille mieluisempaa. Uskaltaako kukaan puhua sisäpolitiikasta. Suomessa on tapahtunut Halosen kausilla 4 terrori-iskua.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@satunnainen tarkkailija: olin näköjään poistanut Ahtisaari-viittauksen ennen julkaisua, koska tekstistä tuli liian pitkä. Viittaus on kuitenkin mainittu Uuden Suomen blogin kommenteissa ja olen vuosi sitten kirjoittanut aiheesta Tietokone-lehden kolumnissa (http://www.pjoy.fi/lehdet/1004pj.htm).

Luin kyllä presidentin www-sivun, mutta siinä ei kerrottu Namibian-valtiovierailun syytä. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä YK:n kestävän kehityksen konferenssissa puhutaan ja miten se liittyy presidenttiin, jolla ei ole muuta valtaa kuin arvosellaista.

Pienen maan mahdollisuudet korjata maailman vääryyksiä ovat vähäiset. Halonen kritisoi Bushia YK:ssa eikä sen vuoksi saanut enää kutsuja maahan. En tiedä, aiheutuiko tästä Suomelle muuta kuin imagohaittaa, mutta ainakaan sillä ei ollut vaikutusta USA:n toimiin.

Tilanne on toinen, jos asialla on koko EU. Silloin Suomen on tietenkin oltava rintamassa mukana. Voimme olla myös aloitteellisia EU-laajuisten kannanottojen ja vastatoimien laatimisessa, mutta sooloiluun pienellä maalla ei ole varaa.

Halonen on ottanut kantaa kotimaan tapahtumiin mm. viime kesän Pride-marssin jälkeen. Kotimaista arvojohtajuutta voisi osoittaa muissakin asioissa.

Anonyymi kirjoitti...

Korjaus:
"Suomessa on tapahtunut Halosen kausilla 4 terrori-iskua."

Piti olla: Anne Holmlundin ja kokoomuslaisen sotainnostuksen ja aseliberalismin kaudella.

Satunnainen tarkkailija kirjoitti...

"siinä ei kerrottu Namibian-valtiovierailun syytä"

Presidenttien ja muiden valtionpäämiesten virallisilla valtiovierailuilla ei ole mitään spesifiä 'syytä'. Se on diplomatiaa ja ns. valtioiden virallista kanssakäymistä - kaikkialla. Ahtisaari teki ihan sitä samaa, samoin kaikki edellisetkin TP:t. Sen mielekkyydestä voi toki olla montaa mieltä, mutta se vaan kuuluu tapoihin.

Jätit, Petteri, jälleen sopivasti huomiotta sen Maailman talousfoorumin. Eikö se sitten osoita, että myös TP:ä "kiinnostaa talous, tekniikka ja tulevaisuus"?

@Jari: TP:llä ei ole käytännössä sisäpoliittista valtaa. Maan hallitus ja sisäministeri vastaa maan sisäisestä turvallisuudesta. Tai turvattomuudesta.

Minusta kestävä kehitys ja tasa-arvo - kotimaassa ja kansainvälisesti - ovat juuri sellaisia yleisinhimillisiä arvoasioita, joissa TP voi osoittaa johtajuutta. Politiikan toiminnasta vastaa hallitus ja eduskunta.

"sooloiluun pienellä maalla ei ole varaa"

Esimerkkejä tästä? Ja Bushin USA ei käy, koska hänen kanssaan oli enemmän tai vähemmän huonoissa väleissä suurin osa maailman valtioista - ja ihan perustellusti. Ei Bush kuunnellut ketään: kenelläkään ei ollut vaikutusta Bushin toimiin - minkä on myöntänyt myös lähin liittolainen Tony Blair. Jos jotain, niin ainakaan tässä asiassa Suomi ei ole ollut takinkääntäjä.

"Suomi on ollut samanlainen takinkääntäjä kuin muutkin EU-maat ja Yhdysvallat. Siksi meillä ei pitäisi olla kanttia neuvoa muita ihimisoikeuksissa tai demokratiassa."

Yksin ei saa sanoa mitään, mutta yhdessä EU:n kanssa siis pitäisi olla kanttia? Koskisiko tämä myös esim. USA:ta, jos vaikkapa Sarah Palin ja sydänystävänsä pääsisivät valtaan?

No joo. Tämä lienee tässä, ulkopolitiikka.

Jari kirjoitti...

Satunnainen tarkkailija: Voiko politiikkaa erottaa arvoista? Millaista on politiikka ilman arvoja ja onko sitä? Entä mitä sitten pitäisi kutsua ideologiaksi?

Ja mitä Halonen oikeastaan edes tarkoitti, kun hän sanoi haluavansa "arvojohtajaksi"? Eikö puolueillamme olekaan vielä arvoja?

Suomalaiset eivät yksinkertaisesti tiedä mitä tarkoittaa demokratia, tiede, kestävä kehitys, jne. Siksi meillä on kaikenlaisia arvausjohtajia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Halosen Afrikan-lennot yksityiskoneella maksoivat 481 000 euroa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011032513432775_uu.shtml