lauantai 10. heinäkuuta 2010

Homoystävällinen Helsinki -kampanja

Pari päivää sitten pyöräillessä huomasin Helsingin katukuvaan ilmestyneen mainostauluja, joissa Helsinkiä mainostetaan homoystävällisenä kaupunkina (Gay Friendly City). Hmmm... miksi Helsinki haluaa esiintyä juuri homoystävällisenä kaupunkina? Miksei vaikka sinkku-, lapsi- vai vammaisystävällisenä? Miksi juuri homot on valittu kohderyhmäksi?

Jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä homoista. Itse ajattelen niin, että kyseessä on poikkeama - vähän kuin värisokeus. Muutama prosentti miehistä ja alle prosentti naisista on värisokeita, mutta ei heistä silti tehdä sen suurempaa numeroa.

Jostain syystä seksuaalisuuteen liittyvät asiat koetaan erityisen herkkinä. Pride-kulkuetta häirittiin savupommeilla ja Setan toimiston ikkunoita kivitettiin. En ole kuullut, että vastaavaa olisi tapahtunut värisokeiden järjestölle (sikäli kun sellaista on olemassakaan).

Joillakin tuntuu olevan suoranaista vihaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Vaikka aukotonta tieteellistä näyttöä vielä olekaan, uskon sukupuolisen suuntautuneisuuden olevan värisokeuden tavoin synnynnäistä. Sitä ei voi muuttaa jälkikäteen eikä ihminen voi "parantua" tai opetella heteroksi. Jokainen hetero, joka uskoo toisin, voi itse yrittää muuttaa itseään homoksi. Ei onnistu pelkällä tahdonvoimalla eikä edes terapialla. Homous ei tartu eikä häiritse ympäristöä, joten miksi ulkopuolisten tulisi ottaa stressiä asiasta?

Luulisi, että 2000-luvun Suomessa sukupuolielämä olisi jokaisen oma asia, josta ei tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Ei heterojenkaan sukupuolielämän laatu ja määrä kuulu arkiseen päätöksentekoon. Juuri siksi Helsingin valitsema homoteema herättää kummastusta. Miltä kuulostaisi slogan "Helsinki - syrjähyppyjen paratiisi"? Tai "Kuuma ja syntinen Helsinki, erotomaanien toiveuni"?

Samasta syystä ihmettelen, edistävätkö Pride-kulkueet todella homojen asiaa, vai liioittelevatko ne pikemminkin ilmiön merkitystä? Asian liiallinen korostaminen pikemminkin vaikeuttaa luontevaa suhtautumista.

Homojen mielestä asiaa täytyy pitää esillä, koska homoja syrjitään, ja yhteiskunta ei voi hyväksyä sellaista. Tässä kohdassa vertailu värisokeisiin kieltämättä ontuu pahasti; heitä syrjitään vain ammateissa, joissa tarvitaan virheetöntä näkökykyä. Syrjintä on perusteltua, koska esimerkiksi lentäjän on syytä tietää varmaksi, minkä värinen lamppu mittaristossa palaa.

Ulkopuolisena on tietysti vaikea sanoa, mutta median ja televisiosarjojen valossa homous näyttää pikemminkin trendikkäältä. Ja onko vain sattumaa, että ulkoministeriä ja presidenttiä yhdistää toiminta seksuaalivähemmistöjen puolesta? Vammaisia, alkoholisteja, yksinhuoltajia, sinkkuja ja monia muita ryhmiä syrjitään ainakin yhtä paljon. Silti he eivät marssi oikeuksiensa puolesta eivätkä saa poliitikkojen huomiota. Heidät on siirretty marginaaliin, vaikka heidän elämässään syrjinnän käytännön vaikutukset näkyvät päivittäin.

Ehkä tässä onkin vastaus Helsingin homomyönteisyyteen (tai ainakin yksi niistä). Jos perhe jää perustamatta, henkilö panostaa enemmän työuraansa. Vaikutusvaltaiset ja hyväpalkkaiset ihmiset ovat hyviä kuluttamaan, joten heille kannattaa mainostaa. "Vammaisystävällinen Helsinki" olisi huono slogan, koska yhteiskunnan tuella elävillä vammaisilla ei ole varaa kuluttaa saati matkailla. Vammaisten matkustelu on herättänyt jopa suoranaista vastustusta. Viime kädessä kyse on siis bisneksestä.

Miten hyvin kampanja on mahtanut onnistua tavoitteessaan? Miksi mainostaa homomyönteisyyttä kyseisen kaupungin kaduilla? Mainoksen näkevät vain ne, jotka jo ovat Helsingissä. Ei tunnu kovin fiksulta. Ai niin, onhan kampanjalla muodikkaasti myös Facebook-sivut. Kun eilen katsoin, siellä oli yksi kysymys (jätetty kolme kuukautta sitten), eikä yhtään vastausta.

Sukupuolineutraali yhdessäolo tulee sallia. Samaa sukupuolta olevilla tulee olla samat juridiset oikeudet ja velvollisuudet kuin mies/nais-pareilla. On sitten eri asia, miksi tätä suhdetta halutaan kutsua. "Rekisteröity parisuhde" on sopivan neutraali termi. "Avioliitto" on uskonnollinen käsite ja siksi kirkko päättäköön itse, millaisille liitoille se haluaa jumalansa siunauksen antaa. Olen jäävi sanomaan, koska en kuulu kirkkoon. Nykyinen kehitys, jossa kirkosta ollaan tekemässä markkinahenkistä uskonnon supermarkettia, jotta jokainen löytää siitä itselleen jotain sopivaa, tuntuu kuitenkin erikoiselta.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itseäni suuresti ihmetyttää, että Pride-kulkueeseen tehty isku sai heti presidentin kommentoimaan asiaa ja tuomitsemaan sen, sen sijaan minikokoinen joukkoteloitus Porvoossa ei sitä tehnyt. Ensiksi, tuollainen kaasupommihyökkäys on tietenkin tuomittava rikos ja toivottavasti viharikoksen tunnusmerkit täyttyvät (kuten näin maallikon silmin olisi voisi sanoa). Porvoon tapaisia ammuskeluja ikävä kyllä maassamme on ollut aiemminkin. Siinäkin tosin uhrit olivat viattomia, kuten pride-kulkueen pippurisumutuksessa. Jotain ihan oikeasti tuntuu olevan pielessä nyt maassamme näidenkin tapausten perusteella. Mitään lääkettä itselläni kuitenkaan ei tietenkään ole.

Itse olen samaa mieltä siitä, että maallisen lain edessä on sellainen rekisteröity parisuhde oltavakin samanarvoinen, kirkon käsitys avioliiton sakramentista on erilainen ja saa ollakin. Sekulaari laki on kuitenkin asia erikseen ja hienoa on se, että tämä Suomessa on mahdollista, vaikka avioliitto-termiä siitä ei käytetäkään.

Piristävän erilainen kirjoitus kuitenkin vähän digimaailman ohitse, olen itse homoseksuaali, kuulun vanhaan kirkkoon ja aloita vaalikampanjaasikin ajoissa, olen mahdollinen äänestäjä (vaalipiirisi ja puolueesikin kun on oikea).

Zarr kirjoitti...

On mielenkiintoista, että heti kun on tiedossa että olet mahdollisesti ehdolla seuraavaan eduskuntaan kokoomuksen listoilla, blogikommenttisi on siirtynyt tietotekniikasta tai sitä sivuavista aiheista (piratismi, yksityisyys, jne) yleiseen besserwisseröintiin (ydinvoima, homokulkue) aiheesta kuin aiheesta.

Onhan se toki tavallaan kiva että saa isomman kokonaiskuvan potentiaalisen edustajansa mieleen, mutta miksi ihmeessä poliitikkona pitää alkaa esittämään kaikkien alojen asiantuntijaa ja muutos tapahtuu vielä niin järkyttävän nopeasti?

Sikäli ihan kiva jos J^3 Kasvis saa jonkun muun tietotekniikasta jotain ymmärtävän seurakseen, mies kun nyt sattuu olemaan täysin väärässä puolueessa.

Zepa kirjoitti...

Kampanjassa ollaan kiinnostuneita nimenomaan ostovoimaisesta kohderyhmästä, kuten itsekin arvelit. Tämä oli aukikirjoitettuna jossain, ehkä Hesarissa, muutama viikko sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Petteristähän tuli poliitikko yön yli; melkein jo ihmetellään minne on unohdettu sairaat, lapset ja vanhukset kun kerrankin jossain asiassa tehdään sitä mikä on oikeasti kannattavaa -- kohderyhmä, jolla on rahaa käytettävissään enemmän kuin keskimäärin ja myös halua käyttää sitä.

Olisiko SDP ollut sittenkin oikeampi puolue?

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus jälleen!

Ja ihan hieno homma eduskuntaan pyrkiminen, eihän siellä liikaa järkeä ole. Kokoomuksessa onkin aidosti hyviä tyyppejä ja parasta osaamista nykyään.

Politikoinnista höpöttäminen on aika turhaa, omassa blogissa saa jokainen lähtökohtaisesti kirjoittaa mitä haluaa, sitäpaitsi on tässä ollut nähtävissä monipuolista asiaa aiemminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän sama, kun kysyisit, että miksi Microsoft ei mainosta Linuxia. Sekoitat loistavasti toisiinsa kuulumattomat asiat. Olet ymmärtänyt kyseisen kampanjan täysin väärin. Yleensäkin kampanjoinnilla on tarkoituksensa, ja tässä nimenomaan oli tarkoitus saada Helsinkiin homoja tuhlaamaan. Avioliitto ei ole uskonnollinen termi, vaan tarkoittaa lähinnä avointa- tai julkistaliittoa, eikä termi sinällään ota kantaa seksuaaliseen suuntautumiseen.

Mitä järkeä on samassa kampanjassa mainita homot, heterot, värisokeat, sinkut ja yksinhuoltajat? Eihän moinen sillisalaatti ketään tavoita.

Jos joku joskus tekee jotain oikein, niin miksi nämä teot pitää mennä ampumaan alas sillä verukkeella, että et ollut silloin tammikuun kolmaspäivä puolustamassa värisokeita.

aivan käsittämätöntä tuubaa koko kirjoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Moni tietotekniikan ammattilainen voisi kysyä, edistääkö Petteri Järvinen lainkaan tietotekniikan asia. Äänestän, että ei edistä.

Anonyymi kirjoitti...

On positiivista, että uskallat ottaa aiheen esiin. Minua on entisenä matkailutoimittajana tuo asia askarruttanut siitä asti, kun kampanjaan varattiin kymmeniätuhansia veronmaksajien varoja. Minusta kampanja on täysin lainvastainen. Suomessa on seksin ostaminenkin kriminalisoitu, miten sitten on mahdollista että kaupunki markkinoi julkisilla varoilla seksipalveluja homoille. Tätä esiintyy kampanjamateriaalissa, koska siellä listataan gay-paikkoja ja annetaan vihjeitä, mistä seuraa löytyy.
Thaimaa on saanut riittävästi negatiivista julkisuutta seksimaineellaan. Haluaako Helsinki tästä osan?
Myöntääkö Helsinki kampanjarahaa, jos joku haluaa aloittaa Helsinki - hereroystävällinen kaupunki -kampanjan ja listaa sitten kaikki ne baarit ja paikat joissa helpoimmin löytyy nais-/miesseuraa?
Kaupungin pitäisi markkinoida suvaitsevaisuutta, sen otsikon alle mahtuvat toivottavasti myös gayt!

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Kampanjassa ollaan kiinnostuneita nimenomaan ostovoimaisesta kohderyhmästä, kuten itsekin arvelit"

Oletan, että lapsiperheet käyttävät matkoillaan vielä enemmän rahaa. Lasten kohdalla Suomella on myös todellista kilpailuetua moniin muihin maihin verrattuna. Varakkaat eläkeläiset ovat myös potentiaalinen ja aliarvioitu kohderyhmä.

Olisiko valinnan todellisena syynä se, että nykyään kaiken pitää olla poliittisesti korrektia? Kaikenlaisten vähemmistöjen korostaminen on jatkoa 1970-luvun solidaarisuudelle.

Muutenkin kampanja näyttää enemmänkin yleishyödylliseltä kuin tiukan kaupalliselta (mitä järkeä on mainostaa Helsinkiä Helsingissä?). Eikä Helsingillä todellisuudessa ole mahdollisuuksia kilpailla Kööpenhaminen, Tukholman, Berliinin tai muiden aidosti vapaamielisten kaupunkien kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä homot käyttävät olennaisesti enemmän rahaa ja palveluita kuin lapsiperheet tai varakkaat vanhukset.

Ero tulee myös siitä että homot pystyvät hyödyntämään helposti sitä mitä kaupungissa on tarjolla. Lapsiperheet kaipaavat erilaisia toimintoja, jotka eivät ympärivuotisesti kiinnosta "tavallisia kaupunkilaisia", kuten valtaosa homojen käyttämistä palveluista (hyvät kaupat, ravintolat, kahvilat, jne.).

Jotta Helsingistä saisi vanhusystävällisen, pitäisi palveluyritysten tehdä melkoinen muutos toimintaansa.

Kaikesta huolimatta Helsingillä on hyvä ja suosittu maine homopiireissä, asiahan on jo havaittu jo vuosia sitten kansainvälisissä lehdissä. Tässä mielessä kaupunki on hiukan jälkijunassa ja Petterinkin käsitys asiasta melkoisen ulkopuolinen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyllä homot käyttävät olennaisesti enemmän rahaa ja palveluita kuin lapsiperheet tai varakkaat vanhukset

Hmm... nyt joudutaan molemmilla puolilla yleistyksiin. Ravintoloita, kahviloita ja kauppoja tarvitsevat kaikki matkustavat. Se on totta, että lapsiperheillä on erikoisvaatimuksia, mutta toisaalta Särkänniemessä ja Linnanmäellä palaakin sitten muutama sata euroa hetkessä :-)

Kuinka paljon matkailijan tyyppi lopulta vaikuttaa kulutukseen? Lisäksi pitäisi huomioida, mikä on kulutuksen perusyksikkö: lasketaanko rahankäyttö matkustajaa vai seuruetta (yksin, kaksin, perheen kanssa) kohden.

Onko pikemminkin niin, että rahankäytön sanelee lähinnä tulotaso - ei se, onko perheellinen, eläkeläinen, homo vai hetero?

Ja totta, olen ulkopuolinen näissä asioissa ja luen siksi kommentit kiinnostuneena.

Website Security Test