lauantai 19. kesäkuuta 2010

Miten N97-puhelimen saa kytkettyä päälle?

Nokian brändi ja pörssikurssi ovat saaneet viimeisen puolen vuoden aikana kovia kolhuja. Ulkopuolisin silmin Nokia tuntuu langenneen samaan ansaan kuin lukemattomat menestyneet yritykset ennen sitä.

Nokian matkapuhelinbisnes lähti nousuun 1990-luvun puolivälissä. Nokia oli tekninen edelläkävijä, joka oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yrityksen sisällä oli vahva tekemisen ja näyttämisen halu, ja tulosta syntyi. Innovaatiot seurasivat toistaan ja koko Suomi nousi maailmankartalle uuden tekniikan osaajana.

Tällä vuosituhannella tilanne alkoi muuttua. Puhelinvalmistuksen tietotaito levisi myös aasialaisille yrityksille, joilla oli pitkä kokemus kuluttajaelektroniikasta. Pelkkä tekniikka ei enää riittänyt, sillä asiakkaat alkoivat kaivata palveluita ja käytettävyyttä.

Jotain muuttui myös Nokian yrityskulttuurissa. Kasvun myötä yritys alkoi tuijottaa pelkkiä talouslukuja, jolloin alkuperäinen innostus hiipui. Kuten Jobs on osoittanut, tämän alan yritystä ei johdeta pelkällä Excelillä. Nyt kulut on minimoitu, katteet maksimoitu -- mutta silti kurssi on pohjamudissa ja sijoittajat tyytymättömiä.

iPhone-julkistuksen olisi pitänyt soittaa kelloja Nokian pääkonttorissa, mutta ilmeisesti mitään ei tapahtunut. Isoilla yrityksillä on tapana jäädä menneisyyden ja oman menestyksensä vangeiksi, niin etteivät ne pysty reagoimaan markkinoiden muutoksiin.

Ja sitten otsikossa mainittuihin N97-kokemuksiin.

Lainasin taannoin N97 Mini-puhelinta navigaattorikokeiluita varten. Ensimmäinen ongelma oli keksiä, miten sen saa kytkettyä päälle. Sivulla oli iso, houkutteleva vipu, joka ei kuitenkaan tehnyt mitään. Lopulta keksin, että virtakytkin on se pieni, hädin tuskin erottuva painike laitteen päällä.

On turha kuvitella, että käyttäjä selaa ensitöikseen käyttöohjeen läpi. Jos puhelinta ei saa avattua ilman manuaalin apua, käytettävyystestauksessa on mennyt jotain pahasti pieleen.

Kun puhelin oli vihdoin käynnistynyt, tuli toinen ongelma: PIN-koodi. Syötin koodin ja painoin vihreää luuria. "Vain hätäpuhelut sallittuja". Mitä ihmettä? Kokeilin monta kertaa, aina sama juttu.

Tässä vaiheessa puhelin oli tuhonnut täydellisesti ensivaikutelmansa. Markkinoijat korostavat OOBEn merkitystä (out of the box experience): asiakastyytyväisyyden kannalta on tärkeää, että juuri ostettu laite antaa hyvän ensivaikutelman ja on helppo ottaa käyttöön. Nokian tapauksessa tästä ei ollut puhettakaan. Monta Nokian puhelinta omistaneena ja insinöörikoulutuksesta huolimatta en saanut puhelinta edes avattua. Jos puhelin olisi ollut omani, olisin lähtenyt palauttamaan sitä takaisin kauppaan.

Lopulta oivalsin, että PIN-koodin jälkeen ei pidä painaa luuria, vaan risuaitaa. Olisi kohtuullista odottaa, että vaatimuksesta muistutetaan näytöllä, mutta ei.

Tuskin olen ainoa, joka on törmännyt näihin ongelmiin. Luultavasti muut eivät vain ole kehdanneet antaa palautetta asiasta pelätessään vaikuttavansa tyhmiltä. Mutta ei, asiakas ei ole tyhmä, vaan aina oikeassa.

Niin ikään on käsittämätöntä, että vielä N97-mallissakin puhelimen tekstejä on katkaistu (Käynnistett. ja suljett. ja Multim.viesti), vaikka näytöllä olisi runsaasti tilaa. Jos vika on Symbian-alustassa, siitä olisi pitänyt luopua jo ajat sitten. Markkinajohtajan ei pidä rakentaa älypuhelimiaan 1990-luvun alustalle -- ei ainakaan jos haluaa pysyä markkinajohtajana.

Vielä yksi valitus käytettävyydestä: kun Nokian puhelimella surffaa ssl-suojatulle sivulle, selain kysyy "Avataan suojattu yhteys. Kukaan muu ei näe sisältöä. Jatketaanko?". Mikä ihmeen merkitys tällä ilmoituksella on? Käyttäjä ei voi vaikuttaa ssl-salauksen päällekytkeytymiseen, koska siitä päättää palvelin. Ilmoitus on täysin turha ja vaatii ylimääräisen kuittauksen. Miksi kukaan haluaisi keskeyttää surffauksen sen vuoksi, että yhteys muuttuu salatuksi?

Mallista toiseen pysyvät samat käytettävyysongelmat osoittavat, ettei Nokia välitä näin pienistä asioista. Ehkä tekniikka ja katelaskelmat varastavat kaiken huomion?

24 kommenttia:

Timppa kirjoitti...

Hienoa, että Nokian tuotekehityksen ongelmiin on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Jos vaikka tieto ongelmista hiipisi kopeaksi muuttuneen yhtiön tietoisuuteen ennen kuin on liian myöhäistä.
Itse vaihdoin Nokian tuotteista pois jo vuoden 2004 paikkella etsiessäni parempaa käytettävyyttä. Pikkuinen SonyEricsson oli siihen aikaan ratkaissut monia asioita huomattavasti paremmin. Sittenmin Nokialla ei ole juurikaan kehitystä tapahtunut käytettävyys asioissa. Kilpailijoilla sitäkin enemmän. Itse epäilisin yhtenä Nokian ongelmista olevan se, että tuotekehitys on ulkoistettu. Se ei voi olla tulevaisuutta ajatellen hyvä ratkaisu.

neko kirjoitti...

Nokia tipahti kärryiltä jo joku aika sitten. Ja ilmeisen kauan meni ennen kuin asia myönnettiin, niin onhan se jo myönnetty, onhan?

Symbian on niin karmeata kuraa nykyaikana, että kerran kokeiltuaan esim. iPhonea, katsoo kourassaan olevaan nokialaista ja miettiin: ei enää koskaan Symbian-puhelinta. Ja minusta on alkanut tuntua, ei enää koskaan nokialaista.

Anonyymi kirjoitti...

Insinööritkään ei saa enää puhelinta päälle, kyllä pitää hyvin paikkansa Idiocracy-elokuvan juoni. Kansa tyhmistyy kovaa vauhtia.

iPhone on se teknisesti vaatimaton, mutta kooli ja helppokäyttöinen. Eivät kaikki voi kilpailla samoilla kriteeleillä, eikä onneksi tarvitsekkaan.. Toki markkinaosuus saattaa pienentyä.
Itse ainakin sain kyseisen puhelimen ongelmitta päälle.
Itse

TMigi kirjoitti...

Itse olen nyt käyttänyt Maemo alustaista Nokian N900 puhelinta viikon verran. Ongelmia ei ole ollut ja käyttöliittymä toimii juuri niin kuin ajatteleekin sen toimivan. Toisin kuin Symbianissa.

Ainut ongelma oli, että yhtäkkiä puhelin ei pystynyt luomaan yhteyttä salattuun kotiwlaniini. Pian tämän jälkeen puhelin ilmoitti että Maemo alustalle on tullut päivitys "asennetaanko?" Vastasin myöntävästi. 3G:n yli tapahtunut tiedostojen lataus tietysti kesti jonkin aikaa, mutta puhelimen pystyi jättämään yön ajaksi suorittamaan päivitystä ja se hoiti sen täysin itsenäisesti. Päivityksen jälkeen salattu wlan yhteys toimi jälleen.

Voin siis suositella Nokiaa siirtymään käyttämään Maemosta johdettua Meego alustaa kaikissa puhelimissaan ja heittävän sen Symbianin historian syvään laariin. Näin päästäisiin käytettävyys ongelmista puhelimen softan puolella.

Timppa kirjoitti...

"Insinööritkään ei saa enää puhelinta päälle, kyllä pitää hyvin paikkansa Idiocracy-elokuvan juoni. Kansa tyhmistyy kovaa vauhtia."

Jotenkin kuvaava tämä anonyymin lausunto. Eipä hän ainakaan kovin paljoa Järvisen kirjoituksesta ymmärtänyt. Kertauksena mainittakoon, että ei ole käyttäjän vika jos laite on suunniteltu hankalaksi. Eikä nykyään kenenkään pidä joutuman painimaan hankalien laitteiden kanssa, koska ne voidaan suunnitella myös helpokäyttöisiksi. Katsaus laitteiden markkinaosuuksiin osoittaa näkemykseni oikeaksi.

Toivottavasti Anonyymi ei ole vastuullisena Nokian tuotekehityksessä

Markus kirjoitti...

Itselläni on ollu useita nokian puhelimia. Vieläkin kaapissa on vanha kunnon 6310 malli.

Noh symbianiin kuitenkin tutustuin 6680 mallissa. Tämän jälkeen tuli kuvioihin E61 ja tämän

jälkeen E71. Noh ei puhuta näistä vanhoista muistiongelmineen sun muineen vaan mennään tähän

E71.

Kun puhelimen sain kouraani ekan kerran, ensivaikutelma romuttui alta aikayksikön. Näytössä

karmeaa valovuotoa, samoin näppäimistössä. E61 oli tyylikäs vaaleahkon sininen tasainen

taustavalo näppäimistössä. E71 oli ruma valkoinen joka vuoti joka reunasta. Näytössä oli myös

kuollut pikseli (eli mustassa kirkas loimottava pikseli keskellä näyttöä). Tätä ei suostuttu

korjaamaan takuuseen! Yksi viallinen pikseli saa kuulemma olla... Noh elin kyllä

pikselivikaisen näytön kanssa, mutta puhelimen kaiutin oli ala-arvoinen. En saanut mitään

selvää mitä vastapuoli puhui. Myös luurin kuuluvuudet oli lähes heikkoa tasoa. Sielä missä

aikaisemmat puhelimet toimi täysillä tolpilla, seiskaykkönen yleensä menetti tolpat jossain

vaiheessa kokonaan. Noh kaiutinpuhelimen käytöllä välttyi puheääniongelmilta ja samalla myös

kun puhelimen antenni oli "alareunassa" puhelinta tuli pidettyä kädessä ylösalaisin.

Puhelimen kamera oli ala-arvoisen huono! En nyt minään digikameran verosena ole koskaan

kännykkäkameroita pitänyt, mutta tällä kapineella ei saanut edes välttäviä kuvia

auringonvalolla hyvissä olosuhteissa. Vanhassa 6680 oli huomattavasti parempi kamera! (E61 ei

ollut kameraa ollenkaan).

Puhelinta mainostettiin sähköpostipuhelimena, ja itselläni on käytössä niin hotmail kuin

Gmailikin. Sähköpostin automaattisen noutamisen päällekytkemiseksi puhelin jostain

käsittämättömästä syystä piti datayhteyttä päällä koko ajan! Eli puhelin söi akun sen

normaalin kahden päivän sijaan, yhdessä päivässä. Samoin takavuosina datayhteyskustannukset

kohosi pilviin, JOTEN sähköpostipuhelimena mainostetusta puhelimesta piti kytkeä sähköpostin

automaattinen nouto pois! Noudon sai myös konffittua vain yhdelle postipalvelimelle

kerrallaan... Konffit ei todellakaan ollu mitään nips ja naps vaan piti tietää salausportit

sun muut ja konffia kaikki käsin. Sama koski WLAN yhteyttä. IMAP kansioita en saanut koskaan

kunnolla toimimaan.

Ei edes mennä kaikkiin muihin symbianin vakio-oikkuihin mutta ainakin E71 oli VIIMEINKIN

vakiona automaattinen näppäinlukko. Ja näytönsäästäjä kello oli jo senttimetrien kokosilla

numeroilla, eikä millimetrien. (Tosin sitä varjosti kirkas loimottava pikseli)

Noh mitä tämän jälkeen tein:

Markus kirjoitti...

Jatkoa:
Ajattelin että ei tästä enää mitään tule tämän kanssa. 400 euron puhelin ja näin luokattoman huono! Aloin etsiä vaihtoehtoa joka ei ollut kovin helppoa. Siinä oli jo hyvä olla kosketusnäyttö. Navigaattori piti olla. Käyttöjärjestelmänä ajattelin että joko Symbian tai Windows mobile. Minulla tarvitsee kuitenkin toimia niin navigaattori, sähköpostit, live messenger, facebook ja mieluiten kohtalainen kamerakin. Sekä tietty PUHELIN. Noh päädyin pitkällisen tutkimisen jälkeen Samsung Omnia II puhelimeen.

Noh ainoa mistä en samsungissakaan pitäny oli halvanoloiset kuoret, mutta nykymaailmassa selkeästi ei saa kaikkea. Noh silikonikotelolla kuoret parani hieman (ei limastu
normaalikäytössä). NOH mitä huomasin itse puhelimesta!

Puheääni. voin kävellä kaupungin kadulla ja kuulen mitä vastapuoli puhuu! En muista pitkään aikaan puhuneeni tuolla tavalla ilman että huudan koko aika "mitä häh?"

Näyttöruutu. AMOLED noh ainoa nurja puoli on suora auringonvalo mutta muutoin ruutu on LOISTAVA. Niin selkeä kirkas ja kontrastikas että 100 vuotias mummokin näkee mitä ruudussa on.

Sähköpostiominaisuudet. Kirjoitettiin sähköpostitilin käyttäjätunnus ja salasana. Ruudulla luki "Tunnistettiin Gmail, haetaan asetuksia". KAIKKI asetukset, myös imap kansiot jne alkoi toimia pelkästään kirjoittamalla käyttäjätunnus ja salasana. Sähköpostit on samanarvoisia.

Ruudulla näkyy selkeä symboli että uutta puhelua, tekstaria tai mailia on tullu ja automaattinouto TOIMII ilman että verkkoyhteys on koko aika päällä.

Akunkesto. Ennätys tällä hetkellä 10 päivää. Yöaikaan tarkka prosentuaalinen akkumittari näyttää ettei puhelin ole syönyt yhtään akkua. Sama 90% mitä nukkumaanmennessäkin. Eli puhelinlaite osaa mennä jonkin sortin horrostilaan lepotilaan, mistä se osaa herätä sitten
kun tulee aktiviteettia! Nokialla en ole koskaan nähnyt vastaavaa. Akku on jopa E71 akkua "huonompi" eli MAH määrä sama 1500 mutta litiumpolymeeriakun sijaan sampassa on litium ioni. Noh MAH sama joten vertailukelpoisuus on täysin suora.

Sanomattakin selvää että Synkronointiominaisuudet on ihan eri avaruudesta Windows PC:n kanssa Windows käyttöjärjestelmäisellä puhelimella kuin symbianin kanssa. Oi kun nautin että pääsin eroon PC-suite virityksestä ja OVI hirvityksistä! Tässä ei edes ole mitään erillistä synkronointisoftaa kun senkuin vain painaa synkronoi niin hommat vain TAPAHTUU!

KAMERA. Aivan uskomatonta! Onhan tässä jo viisi megapikseliä vrt E71 3.2 mutta kun siis ei se voi olla pelkistä megapikseleistä. Tässä kamerassa tulee jo kohtuullista 30 fps videokuvaa HÄMÄRÄSSÄKIN. Valokuvat auringonpaisteella on jo normaalin digikameran veroisia eloisilla väreillä! ei hailukanharmaalla. Vähemmässä valaistuksessa kuva ei ole täysin katselukelvoton vaan kohtalainen. ELI oon jo parin lomareissun aikana tehnyt niin että mulla on jäänyt digikamera tietoisesti kotiin ja olen koittanut pärjätä KÄNNYKKÄKAMERALLA. Ja homma on TOIMINUT. kelvollisia muistokuvia lomareissuilta!

Sitten vielä pikkuasiat, kuten taas jälleen kerran toimivat kuuluvuudet. Verkon puhelin osaa valita automaattisesti, jos lähistöllä on WLAN se käyttää sitä, muutoin 3G/EDGE/GPRS eikä edes KYSY mitään. Nokialla piti aina ennen sovelluksen aukasua määrätä verkko mitä se käyttää. Tämä valitsee itse "parhaimman" mahdollisen saatavilla olevan eikä kysy yhtään mitään!

Tämä kapine vain on toiminut kuin ajatus ja jotenkin on jäänyt sellanen olo että mua on kusetettu vuosikausia. On olemassa vaihtoehtoja jotka vain toimii, ilman jatkuvaa säätöä, virittelyä ja hampaidenkiristystä. Ei ole mikään ihme että nokialla menee huonosti! Tekisivät jo 2000-luvun vaatimusten mukaisia VIESTINTÄlaitteita!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ostin E71-puhelimen vasta sitten, kun malli oli ollut markkinoilla jo vuoden. N73-kokemuksista viisastuneena en ole yrittänytkään päivittää sen firmwarea.

Ensimmäinen yllätys oli havaita, miten kamera on huonompi ja kuvakkeet ankeampia kuin silloin kolme vuotta palvelleessa edeltäjässä. Bisnespuhelimesta haluttiin tarkoituksella tehdä tylsä.

Symbian on kömpelö, sille vain ei voi mitään. Miksi ihmeessä lisätyt ohjelmat menevät Asennus-kuvakkeen taakse? Tekstien katkaisuista olen jo maininnutkin.

Ainoa selvä bugi liittyy FM-radioon, jota kuuntelen usein. Joskus se vain kohisee, mutta kun poistaa Bluetoothin käytöstä ja kytkee takaisin päälle, radio toimii taas. Go figure.

Puhelimen päivitys lataisi noin 150 megatavua koodia. On ymmärrettävää, että bugeja voi olla, onhan niitä iPhonessakin. Nokian mallikirjo on kuitenkin niin laaja, ettei puhelimia ehditä ikinä päivittää täysin toimiviksi. Lisäksi firmiksen päivittäminen on sellaista arpapeliä, ettei siihen ryhdy ellei ole pakko.

Lukuisat käytettävyyspuutteet, pienet ja isot ongelmat (kukaan ei ole vielä haukkunut Ovi Suitea ja Ovi-palvelua) osoittavat, että yhtiössä on jotain pielessä. Tällä tavalla ei pärjätä enää 2010-luvun kilpailussa. Yhtiön olisi pitänyt havahtua tapahtuneeseen viimeistään 2-3 vuotta sitten, mutta ehkä vieläkään ei ole myöhäistä.

Timppa kirjoitti...

Lisään vielä sekaan Nokian Bluetooth handsfreen. Jopa sen käytettävyys on onnistuttu ryssimään, vaikka laitteessa on kaksi nappia. Mikäli laite ei ole yhteydessä puhelimeen, kun se soi, kestää vastaaminen yleensä niin kauan, että soittaja kyllästyy odottelemaan.
Jostain syystä ennen vastaamista pitää muodostaa yhteys puhelimeen pitämällä vastausnappia pohjassa 5-8 sekuntia. Sen jälkeen laite piippaa. Nappi pitää vapauttaa, odottaa noin sekunti ja sen jälkeen painaa napista jotta laite avaa yhteyden puhelimeen. Eikö tätä kaikkea olisi voinut hoitaa niin, että näpäyttämällä napista laite muodostaa yhdeyden ja vastaa puhelimeen. Lienee melko ilmeistä, että kun napista painetaan käyttäjä haluaa vastata puhelimeen. Eihän sillä napilla voi mitään muutakaan tehdä!
Laitteen mukana tulee myös periaatteessa näppärä pöytälaturi, mutta senkin toteutus on sössitty niin, että kuuloketta ei voi vain pudottaa siihen vaan se pitää "töniä" ja asetella oikeaan asentoon lataamista varten.
Ilmeisesti Nokialla säästetään tuotteiden testaamisesta, muuten tälläiset puutteet eivät selity yhtiön kalleimmassa handfree laitteessa.

Markus kirjoitti...

Niin sen ihmeellisen seikan E71 unohdin vielä kirjoittaakkin, että siinä oli myös yksi PUHELUIHIN liittyvä vakava vika. Se oli kaikkein vaikein vika mikä koko luurissa oli ja vaikein opetella elämään sen kanssa. Sen lisäksi että sillointällöin koko laite jumiutui totaalisesti (kuva jämähti ruutuun jnejne) kun tuli puhelu ja ainoastaan akun irroittaminen auttoi tähän ongelmaan. Niin tämän lisäksi oli laitteessa uudesta asti ainoana omistamassani puhelimessa tämä outous. Eli kun puhelu saapui ja vastasin "Markus" ... vastapuoli ei kuullut mitään... sitten hiljaista sitten hetken päästä uudestaan "Markus..." ... eli siis vastaamisessa oli outo viive. Puhelu ei yhdistynytkään heti kun vihreää luuria painoi... Tämä on PUHELIMELLE äärimmäisen paha vika. Noh en oikein koskaan tottunut tuohon vikaan ja nyt kun tuokin asia samsungista loistaa poissaolollaan niin vika oli jo ehtinyt jopa unohtua...

Anonyymi kirjoitti...

Markus, Tuo on aika yleinen Nokialaisen vika, että vastaamisessa on pieni viive. Minulla ja monella muullakin on tuo vika.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Markus: ostitko E71-puhelimesi heti julkistuksen jälkeen? Päivititkö koskaan sen firmwarea? Ongelmasi tuntuvat niin suurilta, että jos kaikki olisivat kokeneet vastaavaa, mallista ei varmaan olisi tullut yhtä Nokian suosituimmista.

Pitäisi tietysti pyrkiä siihen, että puhelimet toimivat uutenakin kunnolla ja ilman lastentauteja.

Nokian eduksi on kuitenkin sanottava, että firmispäivitykset ovat ilmaisia (toisin kuin iPhonessa, jossa ne maksavat muutaman dollarin -- toisaalta ne sitten tekevätkin enemmän).

Markus kirjoitti...

Noh tästä tuli vähän negatiivissävytteinen E71 kohtaan. En ollenkaan epäile etteikö E71 olisi maailman suosituin. MUTTA foorumeja lukiessa huomaa, että ainakin edistyneemmät käyttäjät ovat huomannet samoja vikoja mitä itsekin. Ehkä "viat" johtuvat vain siitä, että normaalikäyttäjät tulevat ongelmien kanssa paremmin toimeen. (eivät esim käytä sähköpostia, eivät huomaa valovuotoja tjsp ole moisista niin kiinnostuneet).

Luurissa oli monia hyviäkin puolia.

Noh ostin kuitenkin luurin aika pian julkistuksen jälkeen, ensimmäinen firmispäivitys oli jo saatavilla ja päivitin luurin heti. Firmispäivityksissä ei koskaan ollut mitään ongelmia, päivitin firmiksen aina uusimpaan mahdolliseen (ehken kuitenkaan ihan heti kun päivitys tuli saataville). Päivitys toimi myös Windows seiskassa heti alkuun moitteetta. Puhelinhan tuli vista-maailmaan.

Laitan tähän välillä positiivisia asioita. E71 korjasi niin MONTA nokian AIKAISEMPAA ongelmaa, ettei mikään ihme että luuria kohtaan tuli aitoa kiinnostusta aikana jolloin nokian markkinaosuus oli rajusti muita suurempi, eikä kosketusnäyttötrendi ollut vasta kuin tuloillaan. Myöskään nykyinen taantuma ei tuolloin ollut vielä alkanut (tosin vaani hyvin lähellä jo oven takana)!

plussat:
+ puhelin on olemukseltaan tyylikäs ja arvokkaan näköinen.
+ Rakenteeltaan myös tukeva. Metalli tosiaan tekee tehtävänsä.
+ Tuohon aikaan maailman pienin Qwerty puhelin. Mukavan litteä, painopiste juuri oikeassa kohtaa, helppo pitää kädessä.
+ Qwerty näppäimistö toimii, vaikka oli huomattavasti pienempi mitä aikasemmassa Qwerty E61
+ Symbianissa oli korjattu monia aiemmin vaivanneita ongelmia, kuten hidas käynnistyminen, hidas vaste. Tässä symbian toimi jo ällistyttävän nopeasti!
+ Myöskään tuhannet tekstiviestit tai kalenterimerkinnät ei enää tukehduttanu konetta.
+ Symbianin muistiongelmia ei enää ollut. Koskaan ei tullu enää ilmoitusta ettei muisti riittäisi.
+ Virittelyjen jälkeen yhdistäminen tietokoneeseen toimi hienosti ja bluetooth on toiminut aina. Virittelyssä tietysti myös auttoi vuosien kokemus symbianin ja PC-suiten oikuista, myös Internet-yhdyskäytävänä toimiminen toimi kuin kello.
+ Viimeinkin hylkäsivät paskan POP-portin, eli MicroUSB. Tosin liitintä en niinkään tarvinnut bluetoothin hyvän toimimisen ansiosta. Lähinnä Firmware päivityksissä. Ensimmäistä kertaa ei tarvinnut pidättää hengitystä Softapäivityksen aikana, kun pop-portin väljyys teki aina omat ongelmansa. USB-lataus olisi kyllä saanut jo olla.
+ Kello, kalenteri ja osoitteisto-toiminnot saatiin kehitettyä selkeämmiksi kuin aikaisemmin (näitä käytän erittäin paljon ja outlook-synkrnoinnin tulee toimia)
+ Laturi oli viimeinkin tulitikkuaskin kokoinen, viimeeksi nähnyt näin pienen MATKAlaturin siemensin puhelimissa.
+ MAPS. Vaikka nokian MAPS luotiin lähes tyhjästä, se on toteutettu erittäin hyvin. GPS toimi monissa tilanteissa täydellisesti. Varsinkin jalankulkijana tuntemattomassa kaupungissa puhelin oli luotettava ja korvaamaton apu. Ensisijaiseksi naviksi autoon tuosta ei ole, mutta hätäapuna muutamana kertana autossakin, tämä on pelastanut tilanteen. Noh samsungissa on Route66 joka on kyllä vielä toimivampi, mutta Route 66 on jo vanha tekijä ja sampassa on huomattavasti isompi näyttöruutu. Eli uudeksi tulokkaaksi, MAPS on ihan pätevä eikä koskaan jättäny pulaan. Olin suoraan sanoen iloisesti yllättynyt!
+ Ja GPS:n liittyen Sports Tracker, jota aidosti alustanvaihdon myötä jäin kaipaamaan!

Markus kirjoitti...

... jatkuu

Vaikka E71 oli huomattavia ongelmiakin, niin useisiin ongelmiin löytyi aina jokin vaihtoehtoinen tapa toimia. Harva näistä ongelmista on niin suuri että puhelin olisi ollut täysin rampa. Esimerkiksi: vaikka sähköpostin automaattihaku piti pistää pois, niin sai ne manuaalisesti haettua silloin kun itselle sopi. Jumiutumisongelma tuli selvästi Firmspäivityksen JÄLKEEN meinaan käytin sitä originaalia ensin päivittämääni softaa toista vuotta, eikä puhelin tällöin jumiutunu kertaakaan. Tämän jälkeen ennen puhelimen kaverille myyntiä, päivitin firmiksen uudelleen - ei auttanut, ja päivitin vielä kahteen kertaan (alkoi viimeisinä päivinä päivityksiä ropisemaan urakalla kun juuri puhelimen luopumisen yhteydessä MAPS muuttui ilmaiseksi jnejne). Eli Firmispäivitykset eivät auttaneet alkuperäisiin isoihin ongelmiin, kuten huonoon puheääneen, huonoihin kuuluvuuksiin ja vastaamisen viiveeseen. Kaikkien näiden kanssa saattoi kuitenkin elää.

Tulee myös muistaa että osaa näistä "vioista" voi helposti erehdyksessä luulla myös ominaisuuksiksi koska KAIKISSA symbian luureissa on samoja ilmiöitä. Esimerkiksi huono akunkesto. Muistan itse yhtä hyvän akunkeston, mitä tässä samsungissa on, tuossa 6130i luurissa mitä on kaapissani. En edes OLETTANUT että voidaan kehittää älypuhelin jossa akku kestää vaikkapa viikonkin! Onhan mm. iphonen "ominaisuus" se yhden päivän kestävä akku...

Suurin osa puutteista on myös omaa kranttuuttani. Ainoa selkeä rautavika näistä oli kuollut kuvapiste. Mutta esimerkiksi taustavalon vuoto näppäinmaton reunoista on enemmänkin esteettinen kysymys kuin vika. Vika olisi esimerkiksi taustavalon puute kokonaan. Vertasin vain taustavaloa entiseen E61, jossa se oli toteutettu hienosti tasaisella miedon vaalean sinertävällä sävyllä. Sitten taas aikasemmassa 6680 luurissa taustavalo oli aivan yhtä rumaa valkoista vuotoa, mitä E71kin oli.

Tämän kaiken valossa, en ihmettele että E71 on nokian lippulaivatuote. Puutteistaan huolimatta!

Markus kirjoitti...

... jatkuu

Mitä tulee tähän miksi olen niin suivaantunut E71 ongelmista, johtuukin ehkä juuri kokonaisvaltaisesta alustanvaihdosta ja jonkin sortin "kulttuurishokista". Kun aikanaan siirryin Series-sarjan puhelimista symbianiin, ensimmäinen shokki oli jo se, ettei laitteen valikosta löytynyt automaattista näppäinlukon asetusta (ja tämäkin korjattiin siis VASTA E71 myötä). Tämä piti asentaa kolmannen osapuolen ohjelmana! Syntymäpäivät ei toiminu. Kalenteri ei toiminut yhteystyössä osoitteistossa olevien syntymäpäivien kanssa! Serieksessä toimi - miksei ammattimaisemmassa symbianissa! (tämä ei toimi vieläkään)...

Nyt kun siirryin Windows Mobile-alustaan niin vähän jänskätti että miten tässä oikein käy, kun kuitenkin tiettyjen asioiden PITÄÄ toimia ja vain OLETIN että niiden nyt pitäisi toimia kun on Windows-tietokone yhdistettynä Windows-puhelimeen. Olin taistellut vuosia, jotta sain kaiken tarvitsemani toimimaan symbianissa. Osasta toimintoja piti luopua kun niitä ei saanut toimimaan millään ilveellä. Pelkäsin että minkälainen taistelu nyt tulee kun kaikki pitää taas alottaa puhtaalta pöydältä. Sähköpostit pitää saada toimimaan. Pikaviestimet pitää saada toimimaan. Osoitteisto ja kalenteri pitää saada toimimaan. Internet-yhdyskäytävä pitää saada toimimaan. Synkronointi. Varmuuskopiointi jnejnejne...

Kulttuurishokki tuli siitä kun sain kaiken toimimaan ENSIMMÄISENÄ päivänä ilman mitään ongelmia ja tuskia! Eikä asioihin ole tarvinnut sen jälkeen enää palata. Puhelin vain kilahtaa kun saapuu mailia! IMAP-kansiot toimii! Outlookin kanssa yhteistyö on jopa älykkäämpää mitä symbian alustassa oli! Pikaviestimen konktaktit osasi "sulautua" osoitteistoon! Näen kuka on mesessä puhelimen osoitteistossa! Eli tuli kasa sellaisia toimintoja mitä en osannut kuvitella olevankaan! Eli sen lisäksi että jo haluamani toiminnot toimivat puolen päivän jälkeen ekana päivänä, valaistuin ja sain kasan toimintoja lisää mitä en edes osannut kuvitella saavani! Esimerkiksi tuon verkon valinta. Nokiassa kun avaa vaikka messengerin, se kysyy mitä verkkoa käytetään WLAN vai GPRS tjsp. Samsungissa ihmettelin että mitä hittoa se vain yhdistää! Noh jos WLAN on saatavilla se käyttää sitä, jos ei ole niin se käyttää matkapuhelinverkkoa. Näin yksinkertaista! Tuli mieleeni miksi nokiassa ei ollu tällaista?
Aivan itsestäänselvä asia JÄLKIKÄTEEN miettien. Tätä ei vain osannut odottaa kun asia on AINA symbianissa ollut "verkkolista" -tavalla.

Ja myöhemmin kun on ilmennyt kuinka sulavaa nettisivujen selaaminen on, kuinka kauan akku kestää, puheäänet toimii, verkkoyhteydet toimii, ei viiveitä niin jäi vain todella outo olo että tällastako se ruoho nyt aidan toisella puolella on, se tosiaan on vihreämpää!

Ja tuli myös mieleeni että onko se AINA ollut näin vihreää, oonko jo vuosia lyönyt päätäni seinään näin paljon aivan turhaan. Siis suoraan sanoen että ei se nokia VOI OLLA NOIN HUONO! Tää toimivuusero vain on suurimpia yhdellä kertaa tapahtuneita, mitä itselleni on koskaan tapahtunut alustasta toiseen siirryttäessä.

p.s. sain ne syntymäpäivätkin takaisin. Samsung osaa katsoa osoitteistosta kalenteriin taas syntymäpäivät :D ...

Timppa kirjoitti...

Petteri, en tiedä kuka sinua rahastaa iPhone päivityksistä, mutta itselläni on ollut iPhone ihan ensimmäisestä 2G mallista asti, enkä kertaakaan ole maksanut firmwarepäivityksistä. Enkä myöskään isommista käyttispäivityksistä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ahaa, olisi pitänyt tarkistaa asia ensin. Itselläni on vain pari vuotta sitten ostettu iPod Touch (johon olen hyvin tyytyväinen, iPadisä ihan samat ominaisuudet mutta isommassa koossa) ja siihen päivitykset olivat maksullisia. Yhden kerran ostinkin, sen jälkeen ei ole ollut tarpeen.

Timppa kirjoitti...

Touchin maksulliset päivitykset jaksavat aina ihmisiä kummastuttaa. Jobs väittää kyseessä olevan jonkun kirjanpitojutun, joka ilmiselvästi on tekosyy, koska iPhone päivityksistä ei rahaa pyydetä. Tavallaan tosi typerää rahastaa päivityksillä, mutta toisaalta niiden kanssa laite on myös kehittynyt niin paljon ensimmäisistä versioista, että käytännössä kuluttaja on saanut aivan eri luokan ja huomattavasti paremman laitteen kuin mitä alunperin osti. Siitä huolimatta, pidän rahan keräämistä vähän epäreiluna.

Tero Lehto kirjoitti...

Kun nyt kehutaan iPhonen helppokäyttöisyyttä niin kovasti, niin kuinka moni keksii ilman ohjekirjaa tai kavereilta kysymättä, mistä ja miten sim-kortti vaihdetaan?

Sain laitteen ensi kertaa käyttöön ilman ohjekirjaa ja täytyy sanoa, että hetken sai pähkäillä sim-kortin kanssa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Tero: SIM-kortin vaihto aiheutti päänvaivaa myös itselleni. Pahvikotelosta löytynyt työkalu antoi vinkin, mistä korttia pitää etsiä. Sitä ei selvästikään ole tarkoitettu vaihdettavaksi!

Softan käytettävyys voi olla hyvä, mutta samaa ei voi sanoa itse laitteesta. Design on selvästi ajanut insinöörien ohi.

yason kirjoitti...

Kiinnostukseni Nokiaan palannee silloin, kun he ilmoittavat tekevänsä ensimmäisen Android-puhelimen...

Victor Muller kirjoitti...

Olisikohan aika siirtyä jo eläkkeelle jos ei saa edes matkapuhelinta kytkettyä päälle? Virtanapit ovat kautta aikojen sijainneet samassa paikassa, eli puhelimen päässä. Siellähän se on iPhonessakin, ja iPhonehan on aina oikeassa.

Ja pin-koodi... Miksi edes tulisi mieleen painaa vihreätä luuria pinkoodin jälkeen, kun näytöllä on iso OK-painike?


SSL-suojauksen huomautukseen riittäisi kyllä varmaan esim. lukon kuva jossain näytöllä, mutta sen funktiohan on kertoa käyttäjälle, että liikutaan suojatulla sivulla. Mistä käyttäjä voisi tietää jos tuota huomautusta ei tulisi?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Virtanappi pitäisi siis "vain tietää", koska "se on aina ollut samassa paikassa"? Pieni nappi, jossa ei edes lue mitään? Puhelimen pystyy sammuttamaan pitämällä punaista luuria pohjassa, taisi vanhat nokialaiset myös käynnistyä vihreää luuria painamalla.

Tieto ssl-suojauksesta ei kerro tavalliselle käyttäjälle yhtään mitään. 3G-verkossa sillä on muutenkin vähän merkitystä, koska dataliikenne on lähtevässä päässä joka tapauksessa salattua. Lukon kuva tai esim. osoitepalkin vaihtuva väri riittäisi aivan hyvin. Ylimääräinen kuittaus tässä tilanteessa on huonoa käytettävyyttä.

Tietenkin tulee mieleen painaa vihreää luuria pin-koodin jälkeen, koska "se on aina ennenkin toiminut Nokian puhelimissa".

Totta, älypuhelimet eivät ole mitään mummomalleja, mutta nämä esimerkit osoittavat käytettävyydessä olevia ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

N97 oli sellainen kuin oli, koska Nokialla joku älypää keksi manageriportaan bonustavoitteiden täyttyvän jos 2000 avointa kriittistä bugia yhdistetään yhdeksi bugiksi.

Olin seuraamassa tätä tempausta epäuskoisena.

Tapaus kuvasti hyvin sitä miksi Nokialle kävi kuten kävi. Keskijohto keskittyi täyttämään omat bonustavoitteensa ja mahdollisesti bonukset syövä riskinotto ja innovatiivisuus hävisivät.

Pätevät managerit näkivät mitä oli tapahtumassa ja vaihtoivat firmasta muualle.