keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Kuka on vallannut Facebookkini?

Ollessani viime viikolla talvilomalla sain puhelun huolestuneelta naiselta. Hänen Facebookiinsa oli ilmestynyt omituisia viestejä, aivan kuin joku olisi vallannut tilin itselleen. Nainen itse epäili, että dead man -aiheiset viestit olivat kosto hänen toisella nettifoorumilla käymästään väittelystä.

Kun nettipalvelussa tapahtuu jotain outoa, ei ole ketään jonka puoleen kääntyä. Kukaan ei tule kotiin katsomaan konetta ja selvittämään vikaa. Lähitukea tarjoava korttelinörtti -järjestelmälle olisi totisesti kysyntää. Siksi naisen ahdinko on varmasti tuttu tunne muillekin.

Ahdistusta lisää media, joka kertoo päivittäin hakkereista ja tietoturvauhkista. Outojen ilmiöiden tapahtuessa tavallinen käyttäjä uskoo joutuneensa hyökkäyksen uhriksi.

Lupasin katsoa konetta heti palattuani Suomeen. Ja tapaus olikin helppo: Facebookin uudistuksen yhteydessä hänen kieliasetuksensa oli jostain syystä vaihtunut arvoon English (Pirate). En edes tiennyt, että sellainenkin vaihtoehto on olemassa. Valinta muutti koko Facebookin piraattihenkiseksi: uloskirjautumisen paikalla oli "Abandon the ship!" ja sisäänkirjautumisen tilalla luki "Key to the chest". Kuolleisiin viittaavat viestiotsikot olivat kai tekijän mielestä humoristisia, mutta tämän käyttäjän ne pelästyttivät pahanpäiväisesti.

Muutimme Facebook-kielen englanniksi ja vaihdoimme salasanan. Sen jälkeen käyttäjä oli helpottunut ja toivottavasti nukkui taas yönsä rauhassa. Kukaan ei ollut murtautunut hänen Facebookiinsa eikä siellä ollut viruksia. Kyse oli vain pienestä kieliasetuksen lipsahduksesta (tai Facebookin omasta virheestä palvelun päivityksesssä).

Sinänsä harmiton tapaus on hyvä muistutus tavallisen kansalaisen asemasta tietotekniikan edessä. Palvelut voivat olla pelottavia, kun niiden toimintaa ei täysin ymmärrä. Kaikki käyttäjät eivät edes tiedä, miten Facebook eroaa omassa koneessa toimivasta sovelluksesta.

Mediassa varoitellaan jatkuvasti haittaohjelmista ja tietoturvauhkista. Valistus pyrkii hyvään, mutta voi aiheuttaa myös turhaa ahdistusta. Kaikki kummalliset ja uhkaavat ilmiöt eivät johdu hakkereista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Заходи к нам:
http://sositree.t35.com

Anonyymi kirjoitti...

"Sinänsä harmiton tapaus on hyvä muistutus tavallisen kansalaisen asemasta tietotekniikan edessä. Palvelut voivat olla pelottavia, kun niiden toimintaa ei täysin ymmärrä. Kaikki käyttäjät eivät edes tiedä, miten Facebook eroaa omassa koneessa toimivasta sovelluksesta."

Järkyttävää!!! Meidän pitää heti pistää pystyyn työryhmä miettimään miten me voimme suojella idiootteja heidän omalta tyhmyydeltään. Luonnollisestikin tätä varten pitää saada paljon veronmaksajien rahoja, kyseessähän on todella vakava ongelma.

Tuija Aalto kirjoitti...

Tunnistan tuskan. Juuri tässä juteltiin kavereiden kanssa siitä, kuinka Ari Haasion Facebook-kirja on kirjoitettu sellaiselle kohderyhmälle, jota tuossa yllä kuvaat, ja naureskeltiin (me digiviisaat) että oikeasti on olemassa käsittämättömän paljon ihmisiä jotka eivät todellakaan tiedä esimerkiksi mikä on selaimen osoiterivi tai mitä tietoa siitä on luettavissa.

Toinen juttu on tämä yleinen tapa navigoida hakukoneella. Odotan vain sitä päivää, kun joku huijari onnistuu hakukoneoptimoimaan huijaussivustonsa niin, että se nousee ykköseksi ohi aidon palvelun. Siinä sopisee käyttäjätunnareita ja salasanoja identiteettivarkaan haaviin sitten.

petri kirjoitti...

Muutama kielto lisää niin eiköhän tilanne helpotu.