perjantai 13. marraskuuta 2009

Yhdistetään Teema ja FST5

TV-yhtiöt valittavat digijakelun kalleutta, vaikka vielä muutama vuosi sitten siirtymisen analogisesta digitaaliseen piti olla niille suuri kustannussäästö. Yleisradio kertoi tuolloin säästävänsä 34 miljoonaa euroa vuodessa digitalisoinnin ansiosta. Nyt Digitan jakelusta perimä hinta onkin aivan liian korkea ja yksi syy Ylen talousvaikeuksiin.

Miten tässä taas kävi näin? Television digitalisointi on pitkä ketju petettyjä lupauksia ja turhia odotuksia, jotka kerta toisensa jälkeen tulevat päättäjille yllätyksenä. Pelkkä maalaisjärki riittäisi niiden välttämiseen.

Alusta pitäen oli tiedossa, ettei viiden miljoonan ihmisen maahan mahdu viittä julkisen palvelun tv-kanavaa. Ensimmäisenä Yle luopui 24 tunnin uutiskanavasta ja nyt Jungner on vihjannut myös ruotsinkielisen kanavan olevan suurennuslasin alla. Kanava kuluttaa lähes 20 prosenttia yhtiön menoista, mutta sen osuus katselusta on alle prosentin. Selvästi jotain pitäisi tehdä.

Muistettakoon, että Ylen kanavanipussa välitetään jo nyt SVT World -kanavaa, joka on maksukortin takana. Ruotsinkielistä ohjelmaa siis riittää yllin kyllin. Ilmeisesti tekijänoikeudet menevät maksukortin kautta, mutta Yle maksaa jakelukustannukset.

Jätetään kielipolitiikka tällä kertaa väliin ja tarkastellaan asiaa pragmaattisesti. Yle säästäisi jakelukustannuksia yhdistämällä Teeman ja FST:n. Kanavanipusta vapautuvan tilan voisi myydä kaupalliselle kanavalle.

Tällä hetkellä suurin osa Teeman ohjelma-ajasta kuluu omien mainosten näyttämiseen, mikä on täysin päätöntä. Leijonanosa jakelukustannuksista menee siis harakoille (toivottavasti ne osaavat edes katsella telkkaria). FST voisi aivan hyvin näyttää lastenohjelmia ja vähemmän suosittuja ohjelmia aamuisin ja öisin, kun Teemalta ei muutenkaan tule mitään. Melkein jokaisella katsojalla on tallentava digiboksi tai vanha videonauhuri, joten ohjelmakartalla ei ole entisen kaltaista merkitystä.

FST:n suosituimmat ohjelmat voisi limittää Teeman primetimeen. Uusintoja lähetetään nykyisin niin paljon, että tilaa kyllä riittää. Teeman ohjelmia saatetaan näyttää jopa kolmeen kertaan muutaman viikon aikana. En tiedä, onko nykyinen jakelu Ylelle oikeasti kallista, mutta tehotonta se on ainakin.

Ja ruotsinkielisetkin ovat kai jo valmiita myöntämään, ettei "egen kanal" sittenkään ollut kovin fiksu idea.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko mahdollista pakkolunastaa Digita valtiolle? Entä monopolivero niin että kohtuuttomia voittoja verotettaisiin, esim. 20% liikevoiton ylimeneviä? Entä olisiko mahdollista lopettaa koko antennijakelu ja jättää tv-kanavien jakelu kaapelitelevision, laajakaistan ja satelliitin varaan. Kaapelitelevisio tavoittaa puolet suomalaisista ja toinen puoli voisi vastaanottaa satelliittilähetyksiä. Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa satelliittijakelu voisi olla kustannustehokas vaihtoehto.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Antennijakelun merkitys on pitkällä tähtäimellä laskeva. Eivät tv-kanavien talousvaikeudet siitä johdu. Hintakontrolli Digitalla on jo nyt: ellei olisi, sehän nostaisi hinnat tuplaksi nykyisestä.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa satelliittijakelu voisi olla kustannustehokas vaihtoehto."

Niin on, mutta varsinkin Yle kärsi pitkään satelliittifobiasta. Ylen kanavat tulivat satelliittijakeluun vasta v 2005 kun esim Nelosen edeltäjä PTV ammuttiin satelliitilla kaapeliverkkoihin jo 1996.

Onnistuisikohan jos taloyhtiö haluaisi omalla lautasellaan vastaanottaa Yle HD kanavalta Vancouverin kisoja. Kyllä ne jonkun verukkeen keksivät.

Esim Saksassa vain 10% katsoo maaverkon lähetyksiä. (kaapeli 60% ja satelliitti 30%)Minusta tämä on tilanne johon Suomessakin pitäisi pyrkiä.