sunnuntai 8. helmikuuta 2009

"Tee kanavahaku uudelleen"

Viikko sitten YLEn Teema ja Urheilukanava vaihtoivat paikkoja keskenään. "Täältä on paremmat näkymät" kehuu TV-mainos ja neuvoo tekemään kanavahaun uudelleen.

72-vuotias äitini, joka ei tiedä tekniikasta mitään, joutui kanavamuutoksen uhriksi. Paikallisen kaapeliverkon asiakkaana hän huomasi viikko sitten sekä Teeman että MTV3:n kanavien kadonneen. Hätä oli suuri -- tuon ikäisellä ihmisellä virikkeet ovat vähissä ja televisio siksi tärkeä.

En halunnut lähteä ajamaan 200 kilometriä edestakaisin vain "tehdäkseni kanavahaun uudelleen". Eikä ollut ketään naapuria tai sukulaista, joka olisi päässyt paikalle lähempää. Digi-infot ja kaapeli-tv-yhtiön asiakaspalvelu eivät pysty auttamaan henkilöä, joka ei tiedä laitteensa merkkiä eikä osaa muuta kuin vaihtaa kanavaa kaukosäätimestä.

Lopulta oli pakko ottaa riski. Pyysin äitiä ottamaan kaukosäätimen käteensä ja suljin silmäni. Pyysin häntä lukemaan koko ajan, mitä ruudulla näkyy, ja kuvittelin kaiken mielessäni. Jo ensimmäinen askel -- menu-näppäimen löytäminen pienestä kaukosäätimestä -- oli osoittautua liian vaikeaksi. Lopulta menu kuitenkin ilmestyi ruudulle.

Mutta miten menussa liikutaan? Nuolinäppäimillä. "Ei tässä ole mitään nuolinäppäimiä!" Ei ollutkaan, ne olivat kolmioita. Mistä ummikko sitäkään tietäisi?

Puolen tunnin hermoja raastavan puhelinsession jälkeen pahin oli ohi: Maikkari oli ilmestynyt näkyviin, Teema oli hävinnyt kokonaan. Sekä seiskalla että ysillä näkyy sama Urheilukanava. Tähän on nyt pakko tyytyä kunnes pääsen itse paikalle. Tehdasasetusten palauttamista en uskaltanut edes yrittää.

"Täältä on hyvät näkymät", lupaa YLEn Teema-kanavan mainos, mutta itse kanava on hävinnyt. YLE yritti varmaan olla hauska ja vitsikäs, mutta minua ei todellakaan naurata.

Kiltti YLE: älä vähään aikaan muuta kanavia enää mihinkään. Kun seuraava muutostarve tulee, sille on syytä olla parempi perustelu kuin vain YLEn kanavien ryhmittely lähekkäin. On paljon ihmisiä, joille "Tee kanavahaku uudelleen" on mission impossible. Ja juuri he ovat niitä uskollisimpia katsojia.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Kiltti YLE: älä vähään aikaan muuta kanavia enää mihinkään. Kun seuraava muutostarve tulee, sille on syytä olla parempi perustelu kuin vain YLEn kanavien ryhmittely lähekkäin. On paljon katsojia, joille "Tee kanavahaku uudelleen" on mission impossible. Ja juuri he ovat uskollisimpia katsojia".

Yhdyn mielipiteeseen mitä lämpimimmin, itsekin kun olen monen vanhemman ja teknisesti "ei niin osaavan" luottotukihenkilö monissakin teknisissä kysymyksissä. Mutta niinhän Yle on aina tehnyt. Se tekee mitä tekee, vaikka syyt olisi nayrettaviakin. Ja jälkihoito jätetään toisten harmeille tai sitten apua saa puhelmitse hintaan 1,99€ minuuutissa + pvm/mpm tai maksaa ainakin odottomisen vaivan asiakaspalveluun. Ihme, että MTV3 ei ole saanut samaan syyhyn vedoten laittaa kanavia lähekkäin. Nyt ne on "vain" kolmessa ryppäässä. Jopa Canal Digital on saanut peräkkäin kanavansa.

tf5100pvrc hdmi kirjoitti...

Ja vielä jatkoa edelliseen. Voi olla, että toiminto ei ole standardin mukainen, mutta oma boxi teki pelkällä kanavahaulla sen, että sammui kylläkin virtanappulasta näytössä vilkkuvien pisteiden kera. Käynnistymään se ei sitten enää suostunutkaan ilman, että otti täysin virrattomaksi koko boxi. Ei siinä auttanut muuta kuin aloittaa boxin säätö ihan tehdasasetuksiin ensin laittamalla. Samalla meni kaikki vakionauhoitukset nollille, eli aseta taas kerran kaikki nauhoitukset epg:llä uudestaan. Ja tämä joka ikisen kanavavaihdon jälkeen. Antaisivat olla jossain paikkaa, eikä muuttelisi niitä alvariinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Uuh, miten sattuikin. Kävin saman kaltaisen keskustelun oman äitini kanssa aiheesta. Voin vaan kuvitella paljonko tämäkin muutos maksoi suomen kansalle.

Onhan se helppo sanoa "no kyllä sen vartissa korjasi", mutta kukaan ei ota huomioon sitä että tämä sama vartti kului nyt kaikissa suomen kodeissa jossa kanavahaku piti tehdä uudelleen. Siinä on minuutti poikineen. Tämänkin ajan olisi voinut siis käyttää paremmin.

Sami kirjoitti...

Joo, samassa asemassa olisin itsekin tosin äitiin on pidempi matka, mutta onneksi hän katsoo vain "vanhoja" kanavia eli 1-4. Omalla Topfield 5100:lla tein uudelleenhaun ja LIV ilmestyi näkyviin ja Teema uudelle paikalle. Mutta Teeman tekstitys ja EPG eivät toimineet. Resetoin boksin tehdasasetuksiin ja hain uudestaan. Sitten pelasi. Olisi aika painajaismaista neuvoa tätä omalle äidille puhelimitse.
Joo, sama toivomus ylelle/digitalle; vain tärkeät muutokset.

Anonyymi kirjoitti...

jos tämä olikin lyhytaikainen toive puhelinoperaattoreilta valtiovallalle. taatusti tämä kun aiheutti tulonlisäyksiä operaattoreille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Joo, samassa asemassa olisin itsekin tosin äitiin on pidempi matka, mutta onneksi hän katsoo vain "vanhoja" kanavia eli 1-4.

Lohdullista kuulla, että on kohtalotovereita. Jostain syystä minun äidiltäni oli hävinnyt myös kolmonen, mikä tosin saattoi johtua kaapeli-tv-operaattorin omista muutoksista.

Ja mitä ajankäyttöön tulee, itselläni on neljä digi-tv-korttia tietokoneissa, yksi digiboksi ja yksi digi-tv. Niiden kaikkien "tee kanavahaku uudelleen" -prosessiin meni varmasti enemmänkin kuin vartti. Puhumattakaan siitä, että olisi pitänyt jossain laitteissa mennä tehdasasetusten kautta.

Anonyymi kirjoitti...

No kun ihmisen ja ohjelmistosuunnittelijan järki on sellainen, että tehdään asiat ylhäältä alas suorassa ja loogisessa järjestyksessä. Meillä softassa kohdat a, b ja c. Sitten kovakoodataan vaikkapa niin, että a kytkeytyy kanavaan 1 ja c ja loput mitä jäljelle jää. Siis a kytkeydy kanavaan 1 mutta. Mutta loogisesti kuitenkin. Vain yksi asia kytkeytyy yhteen asiaan tietyssä järjestyksessä.

Saa sitä kukin tahollaan ryhtyä miettimään, että mikä on se järjestys kun 1,2 ja 3 kytketään kohteisiin a, b ja c.

Ja saa softaan tehdä sellaisiakin hienoja ristikytkentöjä, että taulukossa kytketaan asiat toisiinsa. Mutta kun joku osapuoli muuttaa määreitään, niin sitten se heijastuu sillä tavalla käyttäjän "käteen", että muutoksia on ryhdyttävä tekemään omassakin päässä.

Ns. vanhan softakäytännön mukaan sanottiin, että kun jokin osapuoli rajapinnan särkeen, niin sitten kaikki rajapinnan alapuolella muuttavat toimintojaan uuden rajapinnan mukaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Juttu paljasti että teillä kummallakin on suuria asenne ongelmia kohdata uusia asioita.
Ainakin toinen teistä on pudonnut täysin kartalta ja syrjäytynyt. Tällänen pieni uusi asia toivottavasti herätti teidät toimimaan.

Elämä on vasta alkumetreillä. Teidän kaltaisten jarruttajien pitäisi korjata asennetta. Kaikki ihmiskunnan tekniset saavutukset
avaruusasemista digiboksiin on yhteistä pääomaa ja niistä pitäisi osata olla ylpeä.

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikki ihmiskunnan tekniset saavutukset
avaruusasemista digiboksiin on yhteistä pääomaa ja niistä pitäisi osata olla ylpeä."

ISS-avaruusasema on avaruustutkimuksen kannalta aivan yhtä tarpeeton välivaihe kuin digi-tv ilman HDTV:tä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

ISS-avaruusasema on avaruustutkimuksen kannalta aivan yhtä tarpeeton välivaihe kuin digi-tv ilman HDTV:tä.

Kerrassaan osuvasti sanottu!

Anonyymi kirjoitti...

I tend not to drop a great deаl of responsеs, however after
reаdіng а fеω of
the сomments оn this pаge ""Tee κanavаhaκu uudelleеn"".
I ԁo have 2 questions for you if it's okay. Could it be just me or do a few of the remarks come across like they are coming from brain dead people? :-P And, if you are posting on other sites, I'd like to
κеep up with anуthing fresh you hаνe tο post.
Could you poѕt а lіst of аll
of yοur social netωorκing sites likе your twіtter feеd, Facebook pаge or
linkedin ρrofіlе?
Look at my website ; Watch Strike Back: Vengeance Season 3 Episode 7 Episode 7

Anonyymi kirjoitti...

Ι tenԁ not to drop a great deal οf
resρonsеs, howeveг after reaԁing
a few of the commentѕ on thiѕ page ""Теe
kanаνahaku uudelleen"". I do have 2 questions foг yοu
if it's okay. Could it be just me or do a few of the remarks come across like they are coming from brain dead people? :-P And, if you are posting on other sites, I'ԁ likе to κeep up ωith anything fгesh you have tο poѕt.

Coulԁ you pоst a liѕt of аll of your socіal netwoгking ѕites like youг twitter feeԁ,
Faсebooκ ρagе or linkedin profile?
My web page: Watch Strike Back: Vengeance Season 3 Episode 7 Episode 7

Website Security Test