lauantai 24. toukokuuta 2008

"Herra"klubin naisarviot

Enpä olisi uskonut, että Vasabladetin uutinen (Herrklubb kränkte unga kvinnor) herättää Hesarin referoimana näin paljon keskustelua.

Tapaus on kaikin puolin typerä. Helsingissä toimivan ruotsinkielisen korkeakoulun naisopiskelijat saivat tietää miesten akateemisesta "herra"klubista, jonka suljetulla nettifoorumilla pisteytettiin naisopiskelijoita ulkonäön mukaan. Arvioinnin kohteeksi joutuneet naiset kokivat tulleensa loukatuiksi ja ilmoittivat asiasta oppilaitoksen rehtorille.

Hän oli ilmaissut paheksuntansa asian suhteen mutta todennut, ettei voi puuttua asiaan. Se, mitä täysi-ikäiset ihmiset tekevät koulun ulkopuolella, on heidän yksityisasiansa. Ja näinhän se onkin.

Naisten ulkonäön arviointi miesporukassa ei ole fiksua puuhaa tapahtuipa se sitten kaljakuppilan terassilla tai nettisivulla. Akademiska Herrklubben ei ole nimensä veroinen sen paremmin akateemisuuden kuin herraskaisen käytöksenkään osalta.

Asia olisi ollut aivan eri, jos arvostelijat olisivat olleet koulun opettajia tai jos sivut olisivat sijainneet koulun palvelimella. Nykyisellään asiasta ei ole edes kunnon uutiseksi. Melkeinpä suurempi uutinen on siitä syntyneen nettikeskustelun määrä. Kaikesta päätellen kyse on herkästä asiasta.

Uutisen mukaan arvioinnit olivat suljetulla nettifoorumilla. Se, miten naiset olivat sivuille päässeet, ei käynyt uutisesta ilmi. Ehkä joku "herra"klubin jäsenistä oli unohtanut koneen auki tietokoneluokassa tai luovuttanut tunnuksensa? Silloin asian tässä puolessa ei ole tapahtunut mitään lainvastaista. Tietomurrosta olisi kyse, jos naisopiskelijat olisivat päässet "herra"klubiin urkkimalla jonkun jäsenen tunnuksen tai arvailemalla sitä. Koska suljetun foorumin käyttäjäpiiri on tarkkarajainen ja ilmeisen pieni, tuskin myöskään kunnianloukkaussyyte voi tulla kysymykseen.

Typerä tapaus, typerä uutinen, typerä kiista.

Ei kommentteja:

Website Security Test