sunnuntai 10. helmikuuta 2008

Valot päällä päivin öin


Samalla, kun poliitikot haluavat kieltää hehkulamput, valoa ja sähköä tuhlataan sumeilematta esimerkiksi rakennustyömailla. Olen aina ihmetellyt, miksi täyden valaistuksen pitää palaa yötä päivää, vaikkei työmaalla olisi edes ketään töissä.

Yksi (leikkimielinen) selitys tulee mieleen: puolivalmiit rakennukset pitää valaista, jotta linnut, helikopterit ja lentokoneet eivät törmäisi niihin yön pimeydessä. Mutta tämäkään ei voi olla todellinen syy, sillä valot palavat myös matalissa rakennuksissa.

Hyvä esimerkki on tämä Otaniemen kupeeseen nouseva rakennus, josta otin valokuvia marraskuun 17. päivänä 2007 puoli yhdeltä yöllä. Oli perjantain ja lauantain välinen yö, eikä koko työmaalla taatusti ollut ristin sielua. Silti valot paloivat niin alhaalla aidan sisällä kuin myös tekeillä olevan rakennuksen jokaisessa huoneessa.

Väistämättä tulee mieleen ajatus, että sähkö on ilmeisesti liian halpaa, kun sitä riittää tuhlattavaksi asti. Ehkä poliitikkojen kannattaisi puuttua ensin tuhlaukseen ja hyötykäyttöön vasta sen jälkeen?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo rakennustyömaiden valaisu liittynee kuitenkin rikosten, kuten varkauksien torjuntaan, kts. esim. http://www.finanssiala.fi/vahingontorjunta/dokumentit/Rakennusrikosturvallisuus.pdf